Skip to main content

Fingerprinten, Druktesten en Rapportage

By 4 maart 2022april 6th, 2022Innovatie, Kennis

Fingerprinten

Het primaire doel van fingerprinten in Flexo is het profileren van drukomstandigheden met bekende, eerder al vastgestelde parameters. In dit artikel gaan we niet in op de wijze waarop metingen worden gedaan en hoe deze in een workflow geïmplementeerd worden. We moeten dan best diep de techniek in en dat is nu niet waar we het over gaan hebben. Later dit jaar geeft Rudico daar een White Paper over uit.

We willen benadrukken dat fingerprinten in Flexo meer kan zijn dan het even tussendoor afdrukken van een setje full color platen. Dat een kleurenkaart onderdeel moet zijn van de testvorm is inmiddels niet meer nieuw. Met de afdrukken daarvan meten we een kleurprofiel in zodat digitaal vervaardigde kleurproeven een betrouwbaar en voorspelbaar beeld geven van de uiteindelijke oplage afdruk.

Er bestaan diverse kleurkaarten. Met Open-Color echter kunnen we een kleurkaart zelf samenstellen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kiezen we “fc-opgebouwde” kleuren die kenmerkend zijn voor het orderpakket van de betreffende drukkerij. Daarbij kunnen we met Open-Color naast de full color kleuren ook nog PMS-kleuren toevoegen. Ook hiervoor geldt dat we veel verder kunnen gaan dan de inmiddels bekende Oranje, Groene en Blauwe (Violet) kleuren. De mogelijkheden zijn zo divers dat we je graag verder informeren  in een persoonlijk gesprek.

Druktesten

Bij druktesten in Flexo vergelijken we, in tegenstelling tot fingerprinten, de verschillen tussen variabele parameters. Het doel daarvan is verbeteren van drukkwaliteit met vaak als ultieme doel de benadering van offset of diepdruk. Of in een pre-test stadium het vaststellen van het kritisch bereik van een Flexo-drukplaat, rasterwals, inkt of substraat.

Voordat druktesten worden ingepland moeten we de uitgangspunten en doelstellingen gezamenlijk concreet formuleren. Het daarop volgende plan van aanpak beschrijft vervolgens welke parameters mogelijk bij kunnen dragen aan de verbetering. Het resultaat van de verschillende parameters kunnen we alleen dan objectief beoordelen, als we één parameter tegelijk uitwisselen. Het slim kiezen van de volgorde van wisselende parameters zorgt ervoor dat de test zo min mogelijk tijd neemt. Ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Rudico helpt haar klanten met veel plezier pro-actief door aan de voorbesprekingen al deel te nemen. Is jouw bedrijf toe aan optimalisatie van kwaliteit of worden binnenkort misschien oude rasterwalsen vervangen? Neem dan eens contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Rapportage

Rudico heeft de afgelopen jaren een geheel eigen wijze van rapportage ontwikkeld. De klanten die daarmee hebben kennisgemaakt zijn unaniem erg enthousiast. In plaats van even komen vertellen hoe het zit, helpt Rudico vooral met “kijken”. Hoe breng je orde in al die verschillende afdrukken. De enorme hoeveelheid informatie die in al die afdrukken te vinden is, vraagt om structuur en visualisatie van hetgeen we slechts door een loep kunnen zien. Met behulp van geavanceerde micro fotografie van afdrukken en drukplaten kijken we allemaal tegelijk door een microscoop op een groot scherm naar hetzelfde resultaat. Deze High-Res. micro fotografie, door Rudico zelf ontwikkeld, is al in meerdere casus cruciaal geweest tijdens analyses en besluitvorming.

Tijdens een after-print-meeting met alle bij de test betrokken techneuten van de drukkerij, voorbereiding en inktkeuken gaan we samen vaststellen wat we eigenlijk zien. Flexo is gewoonweg te complex om te denken dat we in ons eentje conclusies kunnen trekken. Alleen gezamenlijk bepalen we vervolgens relevante vervolgstappen. Wil je ook een kennismaken met de wijze waarop Rudico invulling geeft aan Druktesten en Fingerprinten? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Homepage Blog