Skip to main content

Metamerie

By 2 april 2021april 6th, 2021Kennis

Het gedrag van kleur

Zijn beide sinaasappels eetbaar? Ja! Ze zijn even lekker! Hoe zit dat, en waar kijk ik eigenlijk naar? Kleur is sensatie in je hersenen en soms best lastig te begrijpen.

Dingen (objecten) bestaan uit een bepaalde materie zoals bijvoorbeeld een vrucht of hout, steen, staal, kunststof, textiel en papier etc. Terwijl je dit leest geef je deze voorbeelden automatisch een kleur. Dat doe je omdat je ze kent. Maar eigenlijk hebben deze voorbeelden helemaal geen kleur. Bekijk de twee sinaasappels op de afbeelding eens. De zwarte is gefotografeerd met UV-A-licht. Zou je deze nog eten? Toch zijn ze beide even lekker hoor. Of neem de andere voorbeelden van materie maar eens mee naar een ruimte die je volledig donker kunt maken. Je ziet ze dan niet meer maar op gevoel kan je moeiteloos herkennen of het hout, steen of staal is. De materie is absoluut maar de kleur is weg. Een object komt pas tot een kleurrijk leven zodra het licht kan reflecteren.

In de 6 pagina omvattende Whitepaper Metamerie leggen we met sprekende voorbeelden uit waarom kleur zo veranderlijk is. Voor iedereen die op een of andere manier zijn brood verdient met kleur of het beoordelen van (gedrukte) kleur, is deze Whitepaper een aanbeveling.

Vraag HIER gratis Download aan

Homepagina Blog