Skip to main content

Productie (Prepress)

De diensten van Rudico Artwork Prepress hebben we ingedeeld in de groepen Artwork en Productie. In het Artwork zijn de vorm van de verpakking en de posities van logo, teksten, foto’s en icoontjes vastgelegd. Het eindproduct van Artwork is het startpunt voor Prepress, oftewel de Productiefase.

Prepress

Prepress voor Packaging is de technische vertaling van Artwork naar een industrieel halfproduct. Drukplaten die gemaakt worden in de Prepress fase zijn de “matrijs” waarmee duizenden of miljoenen verpakkingen worden geproduceerd. Tijdens de productie van kostbare verpakkingen kan een matrijs die bijna goed is ook helemaal fout betekenen. Het belang van perfecte Prepress kan het beste uitgedrukt worden in kostenbesparingen, tijdige introductie van producten in de markt en kwalitatief hoogwaardige en smaakvolle productpresentaties gedrukt op verpakkingen. Alle diensten op deze webpagina vallen onder “Prepress”. Je bepaalt zelf in welke fase van het proces je instapt en ook weer uitstapt. Met welke diensten kan Rudico de meeste waarde bieden. Dat is waar het steeds om draait.

Meer dan 4 kleuren | Lithografie

In de Design fase is vaak nog niet duidelijk met welke druktechniek gewerkt gaat worden. Het Design wordt dan in standaard full-color uitgewerkt. Pas in de Prepress fase zijn de technische mogelijkheden en beperkingen van de gekozen druktechniek en de geselecteerde drukker concreet. In goed overleg worden de klantwensen van marketing en inkoop vertaald binnen het technisch kader. De keuze voor meer dan 4 kleuren is bij Packaging soms noodzakelijk. In andere gevallen betekent toepassing van extra kleuren verfraaiing en onderscheidende productpresentaties.

Lithografie in Prepress voor Packaging houd kortweg in dat fotografische beelden aangepast worden naar de specificaties van de druktechniek en de drukker. Ook bewerking van teksten, logo’s, lijnen en kleurvlakken vragen aandacht. Doordat vaak vele verpakkingen gelijktijdig gedrukt worden, moeten verschillen in de passing van de kleuren tijdens de oplagedruk voorkomen worden. Kleuren die elkaar raken, laten we iets over elkaar lopen. We noemen dat trapping. Vakmanschap en ervaring in Packaging maakt het verschil tussen bijna goed en perfect.

Color Management

De kleurruimte die we dagelijks waarnemen is groter dan de kleuren in drukwerk. Color Management is een verzameling van activiteiten en processen waarmee we de grootste kleurruimte in drukwerk benutten en tegelijkertijd voorspelbaar maken. We maken gebruik van de mogelijkheden binnen de toegepaste druktechniek en de soort inkt. Beperkingen geven we realistisch weer in een Color Proof in print of op een beeldscherm. Geen verrassingen. Dat is onze belofte.

Beperkende factor is vaak het verpakkingsmateriaal waarop gedrukt wordt. Is het wel echt wit? Misschien wordt zelfs op bruin papier of karton gedrukt. Dit zijn slechts enkele variabelen waarmee Rudico rekening houdt. Samen met drukkers maken we vooraf Fingerprints. Dat zijn bijna letterlijk vingerafdrukken van de unieke eigenschappen van drukker, drukpers, inkt en het verpakkingsmateriaal. Met unieke kleurprofielen als resultaat, bewerken we bestanden en produceren we Color Proofs. Rudico beheert honderden kleurprofielen van vele drukkers in binnen- en buitenland in een Database. De klant beoordeelt voordat echt gedrukt wordt al het eindresultaat. Geen vertraging in de supply chain. What You See Is What You Get (WYSIWYG).

Color Proof

Met de meest geavanceerde Software vertalen we drukbestanden, ongeacht het aantal drukkleuren, naar een realistische weergave op beeldscherm of hard-copy. Voor willekeurig welke druktechniek. Drukspecificaties en simulatie van (gekleurd) verpakkingsmateriaal zijn essentieel voor een voorspelbaar resultaat. Verschillen in Drukvolgorde en Densiteit (inktlaagdikte) geven uiteenlopende waarnemingen van kleur. Soms is ook een grof raster bepalend voor de beleving van kwaliteit en detail. In die gevallen tonen we de rasterpunten ook in de hard-copy-proof. Wil je meer weten over Proofing? Download dan onze whitepaper Proofing of OpenColor uit onze Kennisbank .

Standmontage en Afdrukken

Prepress voor Packaging onderscheidt zich van promotioneel drukwerk doordat verpakkingen vaak in combinatie of met meerdere exemplaren tegelijk geproduceerd worden. De drukplaat is de matrijs voor vele duizenden afdrukken en moet aan gedetailleerde eisen voldoen. De drukker moet kunnen meten en bijsturen en heeft daarbij drukhulptekens nodig. Paskruizen, allerlei controleblokjes, traceercodes voor onverhoopte terugroepacties en ga zo maar door. Het drukwerk als halffabricaat is de input voor de verpakker. De verpakker is afhankelijk van juiste plaatsing van leesblokjes in het drukwerk voor de vulmachine.

De standmontage is dus meer dan een dingetje. Voordat het kostbare drukproces start moet zorgvuldig worden gecontroleerd. De afdruk van de Flexo drukplaat biedt zekerheid. En dat is precies wat Rudico levert. Ben je geïnteresseerd in meer informatie over de mogelijkheden? Download dan eens de whitepaper Rondmontage of Vlakmontage uit onze Kennisbank.

Flexo Drukplaten

Geen andere techniek dan de Flexodruktechniek kent zo veel verschillende soorten Drukplaten. Innovaties in de samenstellingen van fotopolymeer blijven actueel. Net als vernieuwde belichtingstechnieken en alternatieve productieprocessen. Rudico streeft steeds naar de hoogst haalbare, reproduceerbare kwaliteit in druk. Ambitieuze Duurzaamheidsdoelstellingen gaan daarbij hand in hand. Wij geloven in vervanging op hele korte termijn van de bestaande productietechnieken van Flexo Drukplaten door Thermisch- en/of Water-uitwasbare alternatieven. Uiteraard zonder concessies aan kwaliteit in duurzame inzetbaarheid. In onze Kennisbank vind je meerdere whitepapers over Flexo Drukplaten, ingedeeld naar toepassingen en Innovaties.

Heb je vragen of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen, neem dan contact met ons op